Šlechtitelská stanice vinařská, Velké Pavlovice

 

Vinařská firma jejíž původ vychází ze založení Zemské révové školky v roce 1901, a která se ve své historii věnovala boji proti škůdcům vinné révy (mšičce révokazu) a šlechtitelské problematice. 
Po stagnaci činosti a zanedbání vinic se od dvacátých let její činost postupně obnovovala až k největšímu rozmachu v šedesátých a sedmdesátých letech. Postupně prošla různými údobími až k dnešnímu obrazu vinařství, které stojí na tradici a postupné modernizaci provozu.
Byla zde vyšlechtěna odrůda André a byly započaty práce na dalších šlechtěncích (Pálava, Aurelius a Agni).
 
Firemní vinice se nacházejí v těsném sousedství šlechtitelské stanice ve výšce od 196 m n.m. do 225 m. n. m. na jižních svazích se sklonem 12%. Půda je hlinitojílovitá a hlinitopísčitá s bohatým obsahem vápníku a manganu. V současné době hospodaří společnost na 41 ha vinic, na nichž je vysázeno 19 odrůd révy vinné zahrnujících 76 klonů, které tvoří základ mateční vinice a je základní množitelskou plochou v ČR, tvořící genofond révy vinné. Roční produkce této vinařské firmy je 150.000 lahví vína a její sklizně jsou dle firemní politiky přísně limitovány.
O firmě se dnes velmi často hovoří jako o specialistovi na červená vína. Je to dáno jak jménem odrůdy André, tak Velkopavlovickou podoblastí, kde jsou obecně zdejší červené odrůdy blahořečeny.
 
S etiketami Šlechtitelské stanice s podobiznou Christiana K. Andrého se setkávám v policích vinoték a při recenzích vín  poměrně často, a tak jsem se 13. července spolu s čejkovickými vinaři na návštěvu tohoto vinařství velmi těšil.
Ve vinařství nás přivítal technolog pan Martin Bravenec, který nás také degustací vín provázel.
 
Z degustace vín mne zaujmul již první vzorek, jímž bylo nenáročné, lehké a svěží víno jemné kořenitosti, Veltlínské zelené 2008 (tuším Moravské zemské). Dalším zajímavým vínem posledního ročníku bylo Chardonnay PS, které při dosažené cukernatosti moštu 23° NM zaujmulo výrazným širokým nástupem a ušlechtilým průběhem. V dochuti lehce zůstával cukrový dojem (který bych já raději viděl ještě proměněný v půl stupně alkoholu navíc :)), nicméně i tak je dojem z vína velmi dobrý. Příjemný zážitek přináší pro milovníky výrazných vín i Chardonnay 2007 PS v provedení barrique, u kterého jsem si stačil poznačit jen krátké "OK".
 
Z mladých vín červených zaujmulo podnikové Svatovavřinecké PS 2008 (druhé z obou chutnaných), plné a lahodně ovocné víno, s doznívající stopou jablečno-mléčné fermentace. Podobně na tom byl chuťově i další pozdní sběr, jímž byla odrůda  Zweigeltrebe (sklizena při cukernatosti hroznů 23°NM), u kterého byla čichová stopa po odbourání ještě výraznější, nicméně víno se pyšní výraznou plností a velmi dobrou perzistencí.
Velmi dobré bylo barikové Rulandské modré 2007 VH a také víno z další domovské a zajímavé odrůdy Agni 2008 VH, s krásným příkladem dokonalého křížení odrůd André a Irsai Oliver (pro mne nejlepší víno této odrůdy, které jsem kdy pil).
V další prezentaci červených vín vyzdvihuji výtečné André 2008 Výběz z cibéb (!), jehož mošt dosáhnul na hranici 39°NM. Víno bylo plné, jemně ovocné a připomínalo sušené datle.
Za nejpříjemnější zážitek bych označil víno mé oblíbené odrůdy Rulandské modré 2005 VH, které ve šlechitelce sklidili při dosažené cukernatosti 24,2° NM. Za velkým vykřičníkem jsem si poznamenal komplexní a zralou chuť příjemné perzistence. Nejenom kvůli únavě chuťových buněk (jednalo o 27 vzorek v pořadí) a jisté rozšafnosti degustujících bych k tomuto vínu rád ještě někdy vrátil.
 
Zdejší vína vykazovala zachovalý odrůdový charakter s vysokou přírodní vyzrálostí hroznů a minerálními tóny (bílá vína). Oblast je pro vysokou mineralitu půdy známa, což příkladu minerálních nánosů u rozvodů vody z vlastní studny potvrdil i náš dnešní průvodce.
 
Celá degustace byla panem Bravencem vedena ve velmi příjemném duchu a na příkladu 33 ochutnaných vín se zejména u vín červených potvrdila vysoká kvalita výchozí suroviny. Důraz na redukovanou sklizeň se zárukou vyzrálých hroznů přináší do nabídky firmy velmi zajímavá a plná "přírodní" vína, jemně rustikálního charakteru. Některá by bezesporu citlivé technologické ošetření zasloužila, nicméně stávající firemní politika je mi příjemnější, než technologická zdatnost mnohých vinařských firem, operujících s méně kvalitní surovinou z vysokých sklizní. 
 
 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace