FREDDIE MERCURY – RECIPES FROM THE AFTERLIFE by Peter Freestone

Vždycky, když si (nejen) hudební svět přípomíná odchod legendy rockové hudby Freddieho Mercuryho, přepadá mne zvláštní nostalgie.  I letos, jsem si na něj vzpomenul. Dokonce v předstihu. A protože rád vařím a hledám zajímavé kulinářské zajímavosti, napadlo mne se pokusit vypátrat, jaká jídla měl asi Freddie rád.  A podařilo se. Sehnal jsem kontakt na jeho bývalého manažera, přítele a kuchaře v jedné osobě,  pana Petera Freestone, který s ním strávil 12 let. Ten mi poslal několik receptur oblíbených jídel Freddieho Mercuryho a navíc pár zajímavých informací a historek. A když jsem ho požádal o nějakou fotku, jež by spojovala jídlo s Freddiem, poslal mi také krásný obrázek s narozeninovým dortem :)


A jaký byl Freddie Mercury jedlík?
Pan Peter píše, že velmi nevyzpytatelný. Líbil se mu široký výběr pokrmů, pro své přátele a hosty často nechal připravovat okázalá a efektní menu. Často se stávalo, že si přál připravit nějaké jídlo, které si v průběhu jeho přípravy přál vyměnit za jiné, nebo je také nakonec vůbec neochutnal. Největší hrůzu měl Peter Freestone z toho, když Freddie prohlásil, že chce něco lehkého. Po letech práce pro něj už věděl, že Freddie vůbec neví co chce, a že to znamená spoustu zamítnutých návrhů jídel. Pan Freestone byl podle svých slov nakonec velmi šťastný, když se mu podařilo něco vymyslet, ještě než se Freddie naštval.
Freddie Mercury neměl příliš v oblibě předkrmy a dezerty, raději si nechal připravovat menší porce různých jídel, které pak jedl jako předkrm i hlavní chod. Po celou dobu, kdy byl zdráv měl rád výrazně kořeněná jídla, zejména indické kuchyně. Poslední tři roky ale musel jíst jemnější jídla, ostré chutě mu nedělaly dobře. Jednu věc, ne zrovna levnou, zato velmi jednoduchou, opravdu miloval. Byly to šťouchané brambory se lžící kaviáru a kyselou smetanou. Někdy to jedl jako předkrm, občas i k obědu.
 

Peter Feestone mi poslal 6 receptů, z nichž jsem pro své hosty vybral jedno hlavní jídlo a jeden dezert.  Zítra, v den Freddieho výročí se tedy podává:

Chicken Dhansak
krájená kuřecí prsa s lilkovo-dýňovou zeleninou a červenou čočkou, podávaná s  jasmínovou rýží


Jídlo inspirované indickou kuchyní kterou Freddie miloval, bylo to pro něj dokonalé spojení suchého kuřecího masa a krémovitých pikantních luštěnin. Je zde použito spousta exotických surovin, které za dobu jejich života v Earls Court, coby "kotlíku" různých národností získávali ve zdejších obchodech přistěhovalců.

Salát z čerstvého salátu s kardamonem
kořeněná variace sezonního ovoce ve sladkém vinném sirupu s mátou
 

Tento salát byl pro Freddieho ztělesněním zdravé výživy a tak se v jeho domácnosti nacházel v lednici velmi pravidelně. Nejlépe chutná vychlazený,  s lístky máty. 

Dobrou chuť!   

                                                                                                 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace