Z mých receptur - Mulligatawny soup

 

Tato polévka je jednou z mnoha variant původního jihoindického receptu, který si po dobu svého působení upravili angličtí kolonizátoři Indie. Její anglický název "Mulligatawny" je odvozen od původního tamilského slova "milaku-tanni" /"milagutannir" a  v překladu doslova znamená "pepřová voda". 

 

Její pikanterie však nespočívá jen v pepři. Jde o silnou masovou polévku, připravenou z kuřecího masa (jsou však i varianty z masa jehněčího), kterou dotváří výrazná chuť kari, zjemněná sladkou smetanou.

 

Mulligatawny soup - indicko-anglická, jemně pikantní kuřecí polévka (cca 8-10 porcí):

Suroviny:

  • kuře bez drobů
  • 2 střední cibule
  • loupaná rajčata 0,8kg (pelati/polpa)
  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 0,2kg celer
  • listová petržel+kořen
  • anglická slanina 0,3kg
  • olivový olej 0,1l
  • máslo 0,1kg
  • hladká mouka k  zahuštění
  • koření – curry (evtl.+curcuma), cayenský pepř (nebo chilli), bobkový list, pepř vícebarevný, hřebíček, sůl
  • čerstvá smetana 33% (0,25l)

 

Postup:

Příprava kuřecího vývaru:

Kuře stáhneme z kůže, omyjeme, vložíme spolu s bobkovým listem, kuličkami pepře do osolené studené vody  a necháme zvolna "táhnout" (těsně před bodem varu). Až se kuřecí maso uvaří kuře vyjmeme, necháme ho ochladnout, vykostíme, kosti vložíme zpět do vývaru a nacháme táhnout ještě asi 2-3 hodiny. Na posledních 20 minut vložíme do vývaru nahrubo nakrájenou polévkovou zeleninu (cibuli, mrkev, celer, petržel-kořen a pórek) a vývar scedíme.

 

Dokončení polévky:

Během doby přípravy vývaru si nakrájíme kuřecí maso na kousky (velikosti zhruba kostky cukru) a dáme stranou.

Nakrájíme také anglickou slaninu na tenké plátky, které dále krájíme na kousky cca 0,5x2cm.

V kastrolu si na olivovém oleji a másle zpěníme slaninu, zaprášíme moukou, přidáme rozmačkaná loupaná rajčata a mleté koření. Na směs nalijeme kuřecí vývar, lehce povaříme, přiáme smetanu, dle potřeby dochutíme solí a bílým pepřem,  evtl. dohustíme a na závěr přidáme nakrájené kuřecí maso.

 

Servírování:

Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou (do polévky lze také přidat vařenou jasmínovou rýži).

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Den otevřených sklepů Čejkovice
Naplánujte si koncem měsíce srpna výlet na Jižní Moravu a navštivte vinaře v jejich vinných sklípcích v jedné z nejteplejších obcí naší republiky. A samozřejmě-ochutnejte jejich vína...

Den otevřených sklepů Čejkovice

Miniaplikace