Z mých receptur - Ratatouille

 
Toto jídlo vesnického původu má dnes mnoho variant, základem jsou však vždy rajčata, cuketa, lilek, paprika, česnek a čerstvé bylinky, zejména tymián, rozmarýn, bobkový list a majoránka. 
 
 

Suroviny (cca 4 porce):
2 menší zelené cukety
2 žluté cukety 
1  lilek
2 paprika červená
2 spařená a oloupaná rajčata
1 cibule šalotka
3 stroužky česneku
1 malá plechovka loupaných rajčat
tymián, bobkový list, rozmarýn, majoránka, levandule
sůl, mletý bílý pepř
50ml olivový olej
0,1kg ovčí sýr (FETA)
 
 
Příprava:
1.Lilek omyjeme, nakrájíme na půlkolečka tloušťky 1,5 cm, nasolíme, necháme okapat 
    v perforované nádobě (min 2 hod, klidně i přes noc). Poté vodu vymačkáme, lilek
    promažeme olivovým olejem a upečeme v troubě cca 20min při 180°C.
2. Papriku omyjeme, očistíme a nakrájíme na hrubé kousky (2x3cm) 
3. Cuketu omyjeme a nakrájíme na půlkolečka 1 cm
4. Česnek oloupeme a utřeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na segmenty 2mm, bylinky 
     mimo bobkového listu nasekáme najemno (část stonku můžeme nechat  na zdobení)
5. Na olivovém oleji zlehka orestujeme cibuli a papriku, vhodíme lilky, česnek,  část 
    sekaných bylinek, okořeníme, promícháme a poté přidáme rozmačkaná loupaná rajčata. 
    Povaříme do měkka (nerozvařit!) a na závěr přidáme zbývající část bylinek a rozmačkaná
    spařená rajčata. Krátce ještě necháme přejít varem a finálně dochutíme .
 
Servis:
Ratatouille navrstvíme na střed talíře, nahoru naaranžujeme na kostky krájený ovčí sýr a dekorujeme bylinkami. Podáváme vlažné nebo vychlazené, nejlépe s francouzskou bagetkou.
 
 
Tip na závěr:
Z ratatouille doporučuji udělat stálou součást vašeho zahradního grilování.. Budete mít tak vždy po ruce skvělou přílohou ke grilovaným masům a navíc potěšíte i případné vegetariány.
Ratatouille chutnají vlažné i vychlazené.
 
 
-----------------------------------------------------
receptura pochází z cyklu jídla ze slavných filmů - filmove delikatesy
 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace