Filmové delikatesy - jídla ze slavných filmů

 
Nás, kteří se považujeme za milovníky dobrého jídla a pití vždy potěší najdeme-li odraz gurmánského zážitku také v jiných oblastech než je gastronomie-například v kultuře a kinematografii. 
 
A protože mám filmy rád opravdu hodně, je mi potěšením vybrat pár svých lahůdek z filmového plátna a v tom doslovném slova smyslu vám je naservírovat na talíř, jako takovou společnou oslavu umění filmového a kulinářského.
 
Nalaďte se tedy na 49. filmový festival v Karlových Varech, dopřejte si jeden ze zmíněných filmů při hezkém večeru i s autentickým chuťovým
a vizuálním zážitkem.
A zapomeňte přitom na 3D či 4D - naservírujete-li k filmům následující delikatesy, můžete objevit i šestý smysl…
 

                                                         Příjemnou zábavu a dobrou chuť!

__________________________________________________________________________

 

RATATOUILLE - Brad Bird
&
Ratatouille - variace čerstvé zeleniny a bylinek s ovčím sýrem Feta
 
Oskarový animovaný film Ratatouille americké společnosti Pixar z roku 2007, režiséra Brada Birda. 
Příběh bizarního přátelství krysáka Remyho s kuchařským učněm Linguinim, kteří se společně vydají po dobrodružné cestě za svým cílem stát se nejvyhlášenějším kuchařem Paříže. 
 
 
Příprava ratatouille má mnoho variant a moderní gastronomie jej dokáže dnes uchopit
třeba i molekulárně.
My si jej však připravíme v jeho původní rustikální podobě, odkazujícím na kořeny v kuchyni selského stavení ležícím uprostřed sluncem zalitých strání, zaplavených množstvím barev a vůní…
Přesně tak, jak na ně vzpomínal ve stejnojmenném filmu Anton Ego.
 
 
Zajímavost: 
Film režíroval původně český emigrant Jan Pinkava (ročník 1963), který je také autorem scénáře. Vlivem firemní politiky (po vstupu společnosti Walt Disney do Pixaru) mu však byla režie během natáčení odebrána.
 
Kvízová otázka: kdo je autorem výroku „Nemám rád jídlo. Zbožňuji ho!
Když ho nezbožňuji, nepolykám!"
 
 
 
 
Zde je recept na Ratatouille
 
__________________________________________________________________________
 
 
 
KMOTR  -  Francis Ford Capola
       &
Spaghetti Napoletana  s klobásou salsiccia a masovými koulemi v tomatové omáčce
 
 
Jeden z největších filmových počinů a nejslavnější gangsterský film všech dob o newyorské mafiánské rodině Corleonů. Získal 3 Oscary a s rozpočtem šesti miliónu dolarů jich pak vydělal více než sto.
Podle stejnojmenného bestselleru Maria Puza jej v roce 1972 natočil režisér s italskými kořeny Francis Ford Capola. 
 
Zajímavost: 
Samotná mafie nebyla z natáčení filmu nadšená a zašlo to až tak daleko, že producentovi Albertu S. Ruddymu někdo rostřílel okna jeho automobilu. Také Frank Sinatra, který se cítil očerněn postavou Johnnyho Fontany a navíc nedostal přislíbenou roli Vita Corleoneho se snažil uvedení filmu všemožně zabránit (na jednom vystoupení uspořádal sbírku na zastavení produkce ve výši 600.000 dolarů). Také organizace zabývající se potlačením předsudků spojujících všechny italské přistěhovalce s mafii nebyla z projektu nadšena (velkou ironií bylo, že prezident této organizace Joseph Colombo byl sám mocným mafiánem). Albert k tomu řekl: „Slovo Mafie se ve scénáři vaskytovalo jen jednou. Škrtl jsem je tedy a mohl točit“.
 
 
I v tomto filmu jsme se mohli hned několikrát přesvědčit jakými milovníky jídla Italové jsou (viz gastronomické orgie zadržených členů rodiny ve vězeňské cele). Nejpříznačnější scéna pro uvedení našeho dnešního jídla však stojí na proslovu mafiána Clemenza, který Sonnymu právě představuje své kuchařské umění:
 
„Pojď sem, maličky, tady se můžeš něco naučit-člověk nikdy neví, třeba budeš v budoucnu taky muset vařit pro dvacet lidí…Vezmeš olej, necháš ho pořádně zahřát, přidáš česnek, k němu pár rajčat a rajčatový protlak. Musíš dát pozor, aby se ti to nepřipálilo. Necháš chvíli podusit a přihodíš klobásu a masové koule. Vidíš? Pak naliješ víno a přidáš i lžíci cukru. To je můj tajný trik…
 
 
Tomatová omáčka je základem velké většiny italských jídel.  
Tato její filmová podoba odkazuje na kuchyni Jižní Itálie, nicméně jde o provedení daleko vydatnější, odpovídající možnostem a stravovacím návykům „těžce pracujících“ mafiánů (původní napolitánská verze maso neobsahuje).
A právě tu si připravíme
 
 
 
Recept je zde: Spaghetti Napoletana
 
Kvízová otázka: Čím krájeli mafiáni česnek při přípravě jídla ve vězeňské cele?
 
 
__________________________________________________________________________
 
 
 
 
 
SLAVNOSTI SNĚŽENEK - Jiří Menzel
                      &
Šťavnatý gulášek z divočáka se šípkovou omáčkou
a pajfalským knedlíkem
 
 
 
Kultovní film na motivy knihy Bohumila Hrabala, který v roce 1983 natočil Jiří Menzel. Neopakovatelný vypravěčský styl spisovatele v mistrném režisérově provedení přináší poetické a laskavé ztvárnění reality jednoho spokojeného, klidného místa naší země, kde lidé řeší své problémy a zabývají se svými záležitostmi  všedního dne. Film je vlastně portrétní miniaturou sousedů, s nimiž Bohumil Hrabal žil uprostřed chatové oblasti v Kersku nedaleko Prahy, přičemž většina postav má svůj reálný a živý předobraz. Celý příběh se točí kolem sporu dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem a také v tomto případě (stejně jako u většiny Hrabalovských děl) se mnoho dialogů točí kolem gastronomie. Není proto překvapením, že vyvrcholením filmu je společný hodokvas uspořádaný na oslavu zabitého kance.
 
 
Na otázku, zda je lepší hřbet a kýta na šípkové omáčce s pajfalským knedlíkem, (vařeným ovšem v ubrousku) nebo normálně s knedlíkem a se zelím, si správně odpovědět netroufám. Každopádně věřím, že naše kulinářská inspirace tímto filmem vám zachutná. Recept je zde: kanci se sipkovou a pajfalskym knedlikem
 
 
 
 
 
 
Zajímavost: 
Ve filmu se v epizodní roli objevil také Bohumil Hrabal (s kbelíkem vynášející septik) a také paní Hrabalová, která pere na verandě přehoz“.
 
 
Kvízová otázka: Pan Leli (ztvárněný Jaromírem Hanzlíkem) získal svoji novou družku výměnou za …? 
 
 
 
__________________________________________________________________________
 
 
 
 
BIG LEBOWSKI  -  Joel Coel, Ethan Coel
       &
 White Russian  -  cocktail z vodky a kávového likéru 

 
 
Britsko-americký snímek z roku 1998, který natočila oblíbená dvojice bratří Coenů. Svérázná stylová krimi-komedie obohacená mnohými uměleckými prvky si získala obdivovatele nejen
u fanoušků bowlingu, ale brzy se stala celosvětovým kultovním filmem. 
 
 
V příběhu plném nezapomenutelných hlášek se bohémský povaleč Jeff Lebowski zvaný „Dude“ snaží svým optimistickým přístupem řešit komplikace a vršící se problémy stojícím za znečištěním jeho koberce. 
Nerozlučným společníkem na cestě k porozumění celé záležitosti jsou mu nejenom přátelé z bowlingu, ale i nápoj jménem „White Russian“.
 
 
Zajímavost: 
Dílo rozhodně nepatří k filmům určeným dospívajícím dětem. Vedle slov „Dude“ , které se zde vyskytne 160krát, slovo „Fxxk  zazní celkem 281krát.
 
 
 
 
White Russian si tento večer vychutnáme v dezertní úpravě, ledově vychlazené a s čepičkou našlehané smetany.
 
Recept je zde: White Russian dezert
 
 
 
 
 
Kvízová otázka: 
Jak znělo přísloví, které bylo zmíněno vypravěčem v klobouku?
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________
další receptury můžete shlédnout  po přihlášení - k registraci postačí vaše e-mailová adresa

 

 

 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace