Z mých receptur - Kančí se šípkovou a pajfalský knedlík

 
 
 
Kančí guláš se šípkovou
podávaný s pajfalským knedlíkem a máslovou zeleninou
 
 
Doba přípravy: 150minut + min 8 hodin marinování
 
 
Suroviny na 4 porce:
0,5 kg kančí maso-kližka (popř. plec nebo krkovička)
2 cibule, 2 mrkve, 1 kořen petržele + stejné gramáži odpovídající množství celeru
0,01 vepřové sádlo nebo olej
1 cuketa
0,5 červené víno
0,05 čokoláda
0,07 šípková marmeláda
0,02 červený vinný ocet
2 stroužky česneku
větvička rozmarýnu, majoránka, tymián, listová petržel
sůl, bilý pepř, bobkový list
pajfalský knedlík (slanina, houska, vejce, máslo, mléko, smetana, mouka, strouhanka) 
 
 
Příprava:
1. Kančí maso nakrájíme na kostky cca 3x3
2. Kořen petržele, celeru a 1 mrkev nakrájíme nadrobno a spolu s bobkovým listem,
    rozmarýnem, kuličkami jalovce a černého pepře ponoříme přes noc do červeného vína.
3. Maso se zeleninou scedíme, nálev dáme stranou, maso oddělíme od zeleniny a osušíme. 
4. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno, česnek oloupeme a utřeme
5. V hrnci na sádle (nebo oleji) orestujeme dozlatova cibuli, přidáme osušenou zeleninu 
    z marinády, promícháme, necháme ještě 5 min podusit a vyjmeme.
6. Ve stejném hrnci zprudka orestujeme ze všech stran osušené maso, přidáme restovanou  
     zeleninu, sekané bylinky, rozetřený česnek, okořeníme a zalijeme částí nálevu (zbytek 
     doléváme během vaření) a velmi zvolna dusíme cca 1,5 hodiny.
7. Až je maso měkké přidáme čokoládu, vinný ocet, šípkovou marmeládu, promícháme,
     dochutíme dle potřeby a odstavíme.
8. Cuketu a mrkev očistíme, nakrájíme na špalíčky 1x5cm. V rendlíku rozpustíme máslo, 
    přidáme mrkev, promícháme a po 2 minutách přidáme cuketu. Ochutíme solí a pepřem,
    podlijeme cca 0,05l vody a pod pokličkou podusíme al-dente. 
 
Servis:
Podáváme s pajfalským knedlíkem, dozdobené máslovou zeleninkou a snítkem jedné z použitých bylinek.
 
 
Tip:
  • Na guláš nejraději používám kližku (díky vysokému obsahu kolagenu skvěle pojí omáčku a maso zůstává šťavnaté). Pokud použijete jiné druhy masa, bude zřejmě třeba guláš před koncem vaření zahustit např. přidáním jíšky z mouky a vody (či vývaru).
 
Dobrou chuť!
 
 
-----------------------------------------------------
receptura pochází z cyklu jídla ze slavných filmů - filmove delikatesy

 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace