Čekankový salát s krevetami a pomeranči

 
 
 
Čekanka je velmi zdravá, u nás však bohužel ne příliš používaná zelenina.
Kromě toho, že nabízí zdravou příležitost k detoxikaci organismu z ní lze připravit velmi chutný salát, delikátní a lehce nahořklé chuti.
 
Kombinace krevet, pomerančových filet a křehkých čekankových listů chutná a vypadá báječně!
 
 

Suroviny:
  • 0,4 čekanka bílá
  • 2 pomeranče
  • 0,1 kvalitní kečup 
  • 0,2 creme fraiche
  • 0,1 majonéza
  • 0,01 koňak nebo kvalitní brandy
  • 0,01 citronová šťáva
  • 0,03 čerstvý strouhaný křen
  • 0,05 olivový olej
  • 0,05 máslo
  • krevety ve slaném nálevu
  • kajenský pepř 
  • snítky listové petržele
  • mletý bílý pepř, sůl, cukr
 
Příprava:
1. „Koktejlovou“ zálivku připravíme smícháním creme fraiche, kečupu, majonézy, koňaku,
     citronové šťávy a strouhaného křene a dochutíme solí, cukrem a bílým pepřem.
2.  Z pomeranče odstraníme ostrým nožem veškerou kůru až k oranžové dužině. Z takto   
    „obnaženého“ pomeranče vykrojíme podél stěn jednotlivých segmentů filety (měly by být 
     zcela bez  bílého povlaku)
3.  Z čekanky odstraníme povadlé listy a srostlou kořenovou část. Čekanku krájíme od   
     kořene na 1 cm kousky (zhruba do ½ délky),  přičemž nejhezčí čekankové dáme stranou.
4.  Z jednotlivých čekankových puků vytvoříme na talíři hvězdicovitě základ salátu, 
     na jeho střed navrstvíme čekanky krájenou a dáme stranou.
5.  Krevety zprudka osmahneme na olivovém oleji, zmírníme plamen, přihodíme sekanou 
     listovou petržel, osolíme, opepříme, přidáme kostičku másla, kapku citronové šťávy, 
     prohodíme a ihned odstavíme.
6.  Krájenou čakanku ve středu talíře přelijeme koktejlovou zálivkou, mezi čekankové puky 
     přidáme filety pomeranče a naranžujeme krevety.

7.  Salát dozdobíme lístkem petržele a ihned podáváme.
 
 
                                                                                     Dobrou chuť!
 
 
 
 
 
 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace