Ohlédneme-li se zpět na tradiční vánoční jídla našeho regionálního venkova, srdce novodobého gurmána radostí zřejmě nezaplesá.
Vařilo se totiž za striktního postního období a jídla vycházela především z toho, co se v létě a na podzim urodilo, vypěstovalo, usušilo a uskladnilo.
Dominovaly luštěniny, sušené houby, nakládané zelí a sušené ovoce.

Před vánoci se napekl chléb, v bohatších rodinách vánočky
(pletenice, štricla, štědrovečernice) a vařila se vánoční polévka (štědračka), která dle krajů sestávala tu z hrachu, tu z čočky, hub, brambor, nebo také ze švestek či šípků.
Hojně se užívalo také česneku (neboť dle pohanských zvyků chránil od všeho zlého) a také hub a hrachu, který symbolizoval hojnost. Servíroval se naklíčený buď samostatně, nebo ve směsi s kroupami (tzv. „svarba“).
Ryby se podávaly většinou jen v krajích s dostatkem vodstva, nebo opět jen v bohatších rodinách.
Zatímco dříve v našich krajích byl čas vánoční obdobím půstu, dnes si na tento čas odříkání vzpomeneme povětšinou (a pokud vůbec) jen na Štědrý den.
Nabídka velkoobchodů skýtá denně tak širokou škálu potravin, že nás myšlenka na skromnost ani nepřijde na mysl.
Přesto, ba právě proto, bychom dnes měli o vánočním jídle více přemýšlet. Svátky vánoční nemusí nutně znamenat přejídání se obloženými chlebíčky a sladkostmi.
Na tuto stránku budu postupně přidávat recepty na vánoční jídla. Nabídnu zde méně známé recepty na kapra i pár jednoduchých tipů na vánoční občerstvení pro vaše hosty.
Některé připomenou zmiňované postní období českého venkova, jiné odlehčí jídelníček v podobě lehkých salátů, či netradičních chuťových kombinací kulinářského světa.
Věřím, že vám jejich příprava dobře od ruky a jídla vám budou chutnat.
A pokud se vám i podaří je vyfotografovat ještě než se do nich pustíte a obrázky mi zašlete, rád je i s vaším jménem zvěřejním u dané receptury.
foto posílejte na yaxipost(zavináč)gmail.com
VÁNOČNÍ RECEPTY:
delikátní a noblesní ozdoba vánočního stolu, jako předkrm
či křupavé občerstvení během dne
tato severská specialita nadchne milovníky slanečků a rybích salátů
Kedlubnový salát s arašídy osvěžující a lehce pikantní salát s buráky a loupanými krevetami

KAPR TROCHU JINAK:
Kapří kari se zeleninou další orientální podoba našeho tradičního vánočního jídla, tentokráte koupaného v kokosovém mléce
...a dezert na závěr:

Krém z mascarpone sladké vyvrcholení štědrovečerní tabule

Vykrajované cukroví z mandlového těsta snadno a rychle připravené mandlové občerstvení ke kávě i k vaší vánoční pohodě
_________________________________________________________________________
Přeji příjemné vaření a dobrou chuť, nejen v období vánoc.
A nezapomínejte, i kuchař musí být veselý :))
Dobrou chuť
a krásné vánoce !