Kapr s ryzlinkovou omáčkou a pařeným bramborem

 
 
Suroviny:
0,6 kapří filet bez kůže (vykostěný)
1 kg brambor (červené)
0,05 hladká mouka
0,2 rýnský ryzlink
0,1 rybí vývar
0,05 najemno krájená šalotka
0,05 promytý a najemno krájený pórek
0,01 citronová šťáva
2 vaječné žloutky
0,03 máslo 
0,1 olej ke smažení, 
1 bobkový list,
5 hřebíčků,
svazek listové petržele,
sůl, pepř bílý mletý
 
 
Příprava:
  • Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na přibližně stejnou velikost, osolte, opepřte a uvařte v páře (na napařovacím sítku).
  • Najemno krájenou šalotku a pórek osmahněte s hřebíčkem na másle, zhaste vínem, přidejte rybí vývar, bobkový list, zredukujte na polovinu množství a sceďte do misky.
  • V nerezové nebo skleněné misce ušlehejte vaječný žloutek s vychladlou vinnou redukcí.
  • V hrnci přiveďte vodu k varu, na její hladinu položte misku s omáčkou a míchejte dokud směs nezačne houstnout.
  • Směs vyjměte z vodní lázně, za stálého míchání přidávejte rozpuštěné máslo a kapky citronové šťávy až dokud nedosáhnete lesklé a homogenní omáčky.
  • Omáčku dochuťte solí, bílým pepřem a špetkou cukru a udržujte teplou.
  • Rozehřejte si troubu na 90°C.
  • Uvařené brambory prohřejte v troubě s rozpuštěným máslem a najemno sekanou petrželí.
  • Kapří filet omyjte, osušte, nakrájejte na 4 porce a z obou stran obalte v mouce    (přebytečnou mouku oklepejte).
  • Kapra krátce osmahněte z obou stran dozlatova, osolte, opepřete, vyjměte, položte na papírový ubrousek k odsátí přebytečného tuku a nechte „dojít“ v horké troubě.
 
Podávání:
Na nahřátý talíř naaranžujeme vařený brambor, k němu přidáme kapří filet, přelijeme ryzlinkovou omáčkou a dozdobíme lístkem petržele. 
 
 
Do skleničky nalijte dobře vychlazený ryzlink vašeho oblíbeného vinaře a spolu s kaprem pomalu vychutnávejte.
 
Dobrou chuť !
 
 
 
 
 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace