Kapr s ryzlinkovou omáčkou a pařeným bramborem
Suroviny:
0,6 kapří filet bez kůže (vykostěný)
1 kg brambor (červené)
0,05 hladká mouka
0,2 rýnský ryzlink
0,1 rybí vývar
0,05 najemno krájená šalotka
0,05 promytý a najemno krájený pórek
0,01 citronová šťáva
2 vaječné žloutky
0,03 máslo
0,1 olej ke smažení,
1 bobkový list,
5 hřebíčků,
svazek listové petržele,
sůl, pepř bílý mletý
Příprava:
- Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na přibližně stejnou velikost, osolte, opepřte a uvařte v páře (na napařovacím sítku).
- Najemno krájenou šalotku a pórek osmahněte s hřebíčkem na másle, zhaste vínem, přidejte rybí vývar, bobkový list, zredukujte na polovinu množství a sceďte do misky.
- V nerezové nebo skleněné misce ušlehejte vaječný žloutek s vychladlou vinnou redukcí.
- V hrnci přiveďte vodu k varu, na její hladinu položte misku s omáčkou a míchejte dokud směs nezačne houstnout.
- Směs vyjměte z vodní lázně, za stálého míchání přidávejte rozpuštěné máslo a kapky citronové šťávy až dokud nedosáhnete lesklé a homogenní omáčky.
- Omáčku dochuťte solí, bílým pepřem a špetkou cukru a udržujte teplou.
- Rozehřejte si troubu na 90°C.
- Uvařené brambory prohřejte v troubě s rozpuštěným máslem a najemno sekanou petrželí.
- Kapří filet omyjte, osušte, nakrájejte na 4 porce a z obou stran obalte v mouce (přebytečnou mouku oklepejte).
- Kapra krátce osmahněte z obou stran dozlatova, osolte, opepřete, vyjměte, položte na papírový ubrousek k odsátí přebytečného tuku a nechte „dojít“ v horké troubě.
Podávání:
Na nahřátý talíř naaranžujeme vařený brambor, k němu přidáme kapří filet, přelijeme ryzlinkovou omáčkou a dozdobíme lístkem petržele.
Do skleničky nalijte dobře vychlazený ryzlink vašeho oblíbeného vinaře a spolu s kaprem pomalu vychutnávejte.
Dobrou chuť !
Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.
Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.
Tip na teď
Vinařská stezka 2022
Přijeďte k nám pomoci probudit vinice :) Těší se na vás čejkovičtí vinaři