Ozdravný půst - nákupní list a receptury

 
V období před půstem samotným by měly na jídelníčku převládat organismus příliš nezatěžující jídla – žádná těžká masa, zejména však zelenina, obilniny, rýže…
 
Nákupy pro období půstu obstarejte v souladu se zdravým rozumem (dosaďte volitelně slova jako: farmářské / bio / fair-trade / organic...):
 
 
 
 
 
 
 
 
NÁKUPNÍ SEZNAM:
 
mrkev, celer,  (evtl. na půl s řapíkatým), petržel kořen, pórek, jarní cibulka s natí, cibule, pažitka,
 
rajčata, brambory, banány, citron, jablka, přírodně kysané zelí, salát rukola, bobkový list 
rýžový (špaldový...,celozrnný)... chlebíček, müsli
sušené švestky, sušené banány, sezamová semínka, lněná semínka, slunečnicová semínka, balsamico ocet, olivový olej, marmelády, med, máslo, tvaroh/cottage, jogurt, smetana 33%, 
 
šťáva z kysaného zelí a další 100% šťávy z ovoce/zeleniny (pomeranč, jablko, mrkev, červená řepa...)
dobrý ovocný čaj
 
 
 
 
 
RECEPTURY:
Zeleninový vývar:
 
mrkev 1kg, celer 0,5 kg (evtl. na půl s řapíkatým), petržel kořen 0,5 kg, pórek 0,3 kg, 2 svazky jarní cibulky s natí, 2 ks cibule, bobkový list a špetka soli.
 
 
Veškerou zeleninu očistíme a důkladně propereme (je-li čerstvá a „zdravá“ nemusíme ji nutně loupat, ze žluté cibule odstraníme jen vrchní vrstvu suché slupky a vystupující část kořínku). 
Zeleninu nakrájíme na zhruba stejné kousky (vel. cca 3x3cm), vložíme do hrnce spolu s 1 bobkovým listem, zalijeme studenou vodou (cca 1/3 výšky sloupce zeleniny nad její povrch).
Na mírném ohni přivedeme k varu, poté ihned ještě více zmírníme a „táhneme“ 20 min. pod jeho bodem. 
Odstavíme, necháme částečně vychladout, scedíme přes velmi jemné sítko, naplníme do lahví nebo zavařovacích sklenic a uchováváme v lednici.
 
* Do základního vývaru lze přidat v menší míře i čerstvé ořezy bylinek. Vývar by ale neměl být po nich příliš intenzivní (pozor třeba na rozmarýn, tymián…), aby nedráždil zažívací ústrojí.
Sůl v tomto případě také slouží více k uvolnění chuti ze zeleniny než k samotnému osolení (solte spíše méně než obvykle).
 
 
 
 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Vinařská stezka 2022
Přijeďte k nám pomoci probudit vinice :) Těší se na vás čejkovičtí vinaři

Vinařská stezka 2022

Miniaplikace