Špenátový krém s volským okem z křepelčího vejce

 

 

Skvělá jarní polévka pojící svěží chuť čerstvého špenátu a hladkou hřejivost muškátového krému.

Pohladí na duši a zároveň nadchne chuťové pohárky.  

 

Jak na to:

Nejdříve si připravíme krémový základ na bylinkové polévky.

 

Na 1 litr (cca 4 porce) potřebujeme:                                                                                                                      40gr. hladké mouky, 40gr. másla, 0,8 l. plnotučného mléka, 0,1 l. smetany 33% (+něco k našlehání), 0,2 kg čerstvého špenátu, sůl, muškátový ořech, bílý pepř, cukr, křepelčí vejce 

 

Začneme tím, že v kastrůlku zastudena smícháme mouku s mlékem a smetanou, přidáme 

mouku, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř a špetku cukru. Směs dobře rozmícháme a dáme na mírný plamen. Až je směs teplá přidáme máslo a mícháme - pozor, snadno se připaluje. Před bodem varu (nevaříme!) směs začne houstnout a až dosáhne požadované konzistence krémové polévky (pokud je moc hustá přidáme trošku), hrnec odstavíme a dochutíme.

Čerstvý špenát nakrájíme na kousky (pár mladých lístků necháme na dekoraci) a rozmixujeme se špetkou soli, lžičkou vody a lžičkou olivového oleje v mixéru do hladké kaše.

Hrnec s krémovým základem vrátíme na sporák, ohřejeme a vmícháme rozmixovaný špenát a tři kapky citronové šťávy.


Na rozehřátém másle připravíme volské oka (v tomto případě spíše telecí očka:)), okořeníme solí a pepřem a odstavíme. 

 

 

SERVIS:

Polévku nalijeme do polévkových misek nebo talířů, na středu uděláme terčík z našlehané smetany, na něj opatrně položíme volské oko z křepelčího vejce a dozdobíme lístky mladého špenátu.

 

DOBROU CHUŤ!

 

 

 

 

 

 

 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace