Špenátový krém s volským okem z křepelčího vejce
Skvělá jarní polévka pojící svěží chuť čerstvého špenátu a hladkou hřejivost muškátového krému.
Pohladí na duši a zároveň nadchne chuťové pohárky.
Jak na to:
Nejdříve si připravíme krémový základ na bylinkové polévky.
Na 1 litr (cca 4 porce) potřebujeme: 40gr. hladké mouky, 40gr. másla, 0,8 l. plnotučného mléka, 0,1 l. smetany 33% (+něco k našlehání), 0,2 kg čerstvého špenátu, sůl, muškátový ořech, bílý pepř, cukr, křepelčí vejce
Začneme tím, že v kastrůlku zastudena smícháme mouku s mlékem a smetanou, přidáme
mouku, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř a špetku cukru. Směs dobře rozmícháme a dáme na mírný plamen. Až je směs teplá přidáme máslo a mícháme - pozor, snadno se připaluje. Před bodem varu (nevaříme!) směs začne houstnout a až dosáhne požadované konzistence krémové polévky (pokud je moc hustá přidáme trošku), hrnec odstavíme a dochutíme.
Čerstvý špenát nakrájíme na kousky (pár mladých lístků necháme na dekoraci) a rozmixujeme se špetkou soli, lžičkou vody a lžičkou olivového oleje v mixéru do hladké kaše.
Hrnec s krémovým základem vrátíme na sporák, ohřejeme a vmícháme rozmixovaný špenát a tři kapky citronové šťávy.
Na rozehřátém másle připravíme volské oka (v tomto případě spíše telecí očka:)), okořeníme solí a pepřem a odstavíme.
SERVIS:
Polévku nalijeme do polévkových misek nebo talířů, na středu uděláme terčík z našlehané smetany, na něj opatrně položíme volské oko z křepelčího vejce a dozdobíme lístky mladého špenátu.
DOBROU CHUŤ!
Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.
Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.
Tip na teď
Vinařská stezka 2022
Přijeďte k nám pomoci probudit vinice :) Těší se na vás čejkovičtí vinaři