KAFE aneb restaurační kultura po česku

 
 
s oblibou o sobě říkáme, že máme zlaté české ručičky. 
a je to pravda, řemeslo dovedeme dělat opravdu dobře (talent českých mechaniků je znám už z dob rakouskouherska) 
 
 
co mi však zejména ve státní správě a službách (v gastronomii zejména) chybí, je schopnost empatie. zatímco na úřadech, u lékaře či policie se jedinec často skrčí vyšší moci, v restauracích se nám vyprofilovaly dvě stejně silné fronty.
na straně jedné asertivní personál, který z nauky vytvořil dogma a (fluktujíce restauracemi) přidal místní zlozvyky, na straně druhé: na korunu skoupí militantní hosté se třemi pohlreichovými knihami pod zadkem a výrazem „tak se předveďte“ prudí a prudí...
 
 
inspirací tohoto příspěvku je nedávná návštěva jedné z nově vyprofilovaných kaváren, které v rámci boomu kávové kultury a nás vyrostly jako houby po dešti.
 
cafe latte jsem totiž dostal bez cukru (nový trend a standard) a když jsem o něj požádal, byl jsem vybídnut (bylo mi poručeno :)) ať ji piji bez cukru-lépe si ji vychutnám. 
ochutnal jsem. 
jo, dobré, trochu kyselé. ale hlavně, chyběla tam sladkost, na kterou jsem u „mého“ ranního latte zvyklý. 
požádal jsem o cukr, a když jsem jej s výrazem nejvyššího opovržení konečně obdržel a potupně si kávu osladil, byla...studená. 
a já na ni ztratil chuť stejně tak, jako na opětovnou návštěvu této (jinak příjemné) kavárny.
 
 
 
 
kdysi jsem se v rámci sebevzdělávání snažil přijít na to, která whisky/whiskey se servíruje na ledu a která ne. celkem záhy jsem přijal obecně platný zvyk podávat levnější druhy chlazené a na ledu, dražší pak nechlazené.
při práci ve vyhlášeném mnichovském schumann´s baru mne překvapilo, když zkušený kolega podal hostovi vzácnou lahev single malt whisky a nalil mu "panáka" na led.
 
dostalo se mi prostého vysvětlení: zvykem tohoto člověka (podotýkám, že byl zkušeným znalcem whisky) je napít se jí teplo-studené (než ji kostky ledu úplně ochladí), pak ochlazené a nakonec i zředěné vodou z rozpuštěného ledu...a ten proces proměny whisky ve sklenici jej prostě baví a je jeho osobitým rituálem.
 
co na to říci...
že je hezké být vzdělán, důležitější ale být přátelsky obsloužen. 
že je hezké přijít do restaurace i k hostovi bez předsudků, s otevřenou myslí, respektem i pokorou...

 

 

 

 

 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Vinařská stezka 2022
Přijeďte k nám pomoci probudit vinice :) Těší se na vás čejkovičtí vinaři

Vinařská stezka 2022

Miniaplikace