KAFE aneb restaurační kultura po česku

 
 
s oblibou o sobě říkáme, že máme zlaté české ručičky. 
a je to pravda, řemeslo dovedeme dělat opravdu dobře (talent českých mechaniků je znám už z dob rakouskouherska) 
 
 
co mi však zejména ve státní správě a službách (v gastronomii zejména) chybí, je schopnost empatie. zatímco na úřadech, u lékaře či policie se jedinec často skrčí vyšší moci, v restauracích se nám vyprofilovaly dvě stejně silné fronty.
na straně jedné asertivní personál, který z nauky vytvořil dogma a (fluktujíce restauracemi) přidal místní zlozvyky, na straně druhé: na korunu skoupí militantní hosté se třemi pohlreichovými knihami pod zadkem a výrazem „tak se předveďte“ prudí a prudí...
 
 
inspirací tohoto příspěvku je nedávná návštěva jedné z nově vyprofilovaných kaváren, které v rámci boomu kávové kultury a nás vyrostly jako houby po dešti.
 
cafe latte jsem totiž dostal bez cukru (nový trend a standard) a když jsem o něj požádal, byl jsem vybídnut (bylo mi poručeno :)) ať ji piji bez cukru-lépe si ji vychutnám. 
ochutnal jsem. 
jo, dobré, trochu kyselé. ale hlavně, chyběla tam sladkost, na kterou jsem u „mého“ ranního latte zvyklý. 
požádal jsem o cukr, a když jsem jej s výrazem nejvyššího opovržení konečně obdržel a potupně si kávu osladil, byla...studená. 
a já na ni ztratil chuť stejně tak, jako na opětovnou návštěvu této (jinak příjemné) kavárny.
 
 
 
 
kdysi jsem se v rámci sebevzdělávání snažil přijít na to, která whisky/whiskey se servíruje na ledu a která ne. celkem záhy jsem přijal obecně platný zvyk podávat levnější druhy chlazené a na ledu, dražší pak nechlazené.
při práci ve vyhlášeném mnichovském schumann´s baru mne překvapilo, když zkušený kolega podal hostovi vzácnou lahev single malt whisky a nalil mu "panáka" na led.
 
dostalo se mi prostého vysvětlení: zvykem tohoto člověka (podotýkám, že byl zkušeným znalcem whisky) je napít se jí teplo-studené (než ji kostky ledu úplně ochladí), pak ochlazené a nakonec i zředěné vodou z rozpuštěného ledu...a ten proces proměny whisky ve sklenici jej prostě baví a je jeho osobitým rituálem.
 
co na to říci...
že je hezké být vzdělán, důležitější ale být přátelsky obsloužen. 
že je hezké přijít do restaurace i k hostovi bez předsudků, s otevřenou myslí, respektem i pokorou...

 

 

 

 

 

Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.

Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.

Tip na teď

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017
Krásný jarní zážitek v podobě procházky mezi vinicemi, kde na vás již čeká vinař s nabídkou vín k ochutnání...

Jarní vinařská stezka 22. dubna 2017

Miniaplikace