OZDRAVNÝ PŮST 2022 aneb jarní očista těla i duše
Jaro opět zde pro mne opět nastává čas každoročního restartování organismu v podobě jarního půstu. Netrvá sice 40 dnů jako ten křesťanský, ani měsíc, jako ten muslimský, i tak je však desetidenní ozdravná kůra dostatečnou zkouškou pevné vůle.
- Nastartuje přirozenou očistu a regeneraci organismu
- Ulehčuje start do nového zdravého způsobu života
- Pomáhá snížit tělesnou váhu
- Přispívá k zářivě krásnému vzhledu a sametově jemné pokožce
- Posiluje schopnost samouzdravení a dodává organismu novou energii
- Je prastarou metodou cesty vedoucí k vnitřní spokojenosti
- Odlehčím tělu a mysli, vyčistím si chuťové pohárky a načerpám energii k novým výzvám
- S půstem vždy začnu s nějakou sportovní aktivitou (a doufám, že mi vydrží), a také prověřím svou pevnou vůli
- Během půstu zažiji zvláštní pocit nezávislosti na příjmu potravy
- Vnímám na velkou dálku vůně, které by mi jinak zůstaly skryty
- Půst mne paradoxně donutí nadšeně listova kuchařskými knihami
- Jakoby mimoděk si vytřídím šuplíky u pracovního stolu a s lehkostí udělám spoustu dalších věcí, které jsem dlouho odkládal
Ozdravný/očisťovací půst
Den -2: | žádné maso a těžce stravitelné potraviny (vařená zelenina (výborně se hodí chřest), brambor, krémová zeleninová polévka…) |
Den -1: | snídaně-sušené švestky, vločky s medem, müsli apod, vždy však s přídavkem lněných semínek |
Den 1: | ráno na lačný žaludek projímadlo (šťávu z kys.zelí...) a hodně teplé vody. pití vody je důležité i přes den, později lze přidat čaj s medem oběd-zeleninový vývar (čirý) |
Den 2-7: | snídaně-čaj (evtl. ještě s medem) oběd-zeleninový vývar (čirý) večeře-100% ovocná nebo zeleninová šťáva (je dobré je obměňovat: hroznová, jablečná, mrkvová, řepná…) mezitím: VODU, VODU, VODU |
Den 1+: | snídaně: jablko oběd: brokolicová polévka (může být krémová) večeře: vařená zelenina bez tuku |
Den2+: | snídaně: krack-bred s marmeládou oběd: vařené brambory se zeleninou a krémem z kyselé smetany (pažitka, petržel…) večeře: vařené nudle se smetanou a mrkvový (hlávkový, rajčatový…) salát Následuje pozvolný přechod na normální stravu (pozor na JOJO-efekt!) |
Na těchto stránkách naleznete nabídky služeb osobního kuchaře a sommeliéra, receptury z mé kuchařky, zajímavosti a tipy ze světa gastronomie a vinařství, a také nabídku ubytování ve známém vinařském regionu Jižní Moravy.
Stránky průběžně doplňuji, pokud zde nenaleznete konkrétní odpověď na případné dotazy, neváhete mne kontaktovat.
Tip na teď
Vinařská stezka 2022
Přijeďte k nám pomoci probudit vinice :) Těší se na vás čejkovičtí vinaři